Onsdag 1 November 2023
Kl. 19:00, Harestua samfunnshus
Det store vanntyveriet
På grunn at foredragsholder Ståle Pinslie nylig har vært utsatt for et uhell, må opprinnelig fastsatt tema omkring gamle ferdselsveier i Nordmarka dessverre utgå. Som erstatning vil Gunnar Sannerud holde ett foredrag om ”Det store vanntyveriet”.

På grunn at foredragsholder Ståle Pinslie nylig har vært utsatt for et uhell må opprinnelig fastsatt tema omkring gamle ferdselsveier i Nordmarka dessverre utgå.

Som erstatning vil Gunnar Sannerud holde ett foredrag om ”Det store vanntyveriet”.

For ca 120 år siden ble gjort endringer i div vannveier i Nordmarka. Dette var begrunnet at Oslos økende befolkning måtte ha mer vann. Endringene i vannveiene har blitt kalt «Det store vanntyveriet»
Endringene gikk ut på i hovedsak å endre vannveiene fra vannene Gjerdingen, Daltjuven, Trehørningen og Ørefiske, slik at vannet rant ut i Maridalsvannet istedenfor i Øyeren og deretter Glomma.

Spesielt vil det bli lagt vekt på de sprikende interesser som oppstod mellom berørte parter vedrørende eget behovet for vann, vedtatte løsninger, selve arbeidene i Marka, samt hvilke konsekvenser utbyggingen medførte.

Tema ble for en del år siden også tatt opp på en temakveld i Historielaget. Gunnar har derfor forsøkt å endre innholdet og framstillingen noe, slik at det ikke blir en ren repetisjon.

(1) Det store vanntyveriet | Facebook 

2024 © Lunner Frivilligsentraler