Mandag 9 Oktober 2023
Kl. 19:00
Lunnerkirkas hemmeligheter
Velkommen til en kveld med dypdykk ned i mysterier og hemmeligheter knyttet til Lunner kirke!

Middelalderkirken hadde tidligere et vestvendt rundt tårn, det eneste kjente av sitt slag i Norge, hvorfor akkurat i Lunner? Kirken har 9 steinrelieffer, hva betyr disse dyre- og menneskelignende figurene? Hvor kommer steinen fra, Hadeland eller et helt annet sted langt utenfor Norges grenser? Hvem bygde Lunner kirke, kan det ha vært storfolk med tilknytning til kongen, selveste Sigurd Jorsalfar?

Kveldens hovedforedrag er av Rune Arenfeldt Berg, som har bodd på Hadeland i 30 år, og er forfatter av blant annet "Da Lunner gikk i kælken" og "Herr Torsten fra Lunner ". Berg presenterer helt nye funn og teorier om steinskulpturene, basert på kunsthistorisk materiale.

Det andre foredraget holdes av Ragnar Knarud, lokal geolog, nå pensjonert. Knarud forsker på steinskulpturene og deres geologiske "DNA", og vil presentere helt nye funn og teorier rundt steinenes opprinnelse.

Dernest vil kunsthistoriker Morten Stige gi en respons og kommentar på presentasjonene og teoriene fra Berg og Knarud. Stige har jobbet hos Riksantikvaren og Byantikvaren i Oslo og jobber i dag for Fabrica kulturminnetjenester. Han er spesialist på middelalderkirker i stein og kirkearkitektur.

Lunner historielag er med som samarbeidspartner, og stiller med kaffe og noe å bite i for deltakerne.

Arrangementet er gratis.

Deltakerne oppfordres til å studere steinfigurene som er innmurt på utsiden av middelalderkirken, i forkant av arrangementet.

Hjertelig velkommen!

2024 © Lunner Frivilligsentraler