Er strikking klimavennlig?

Nymotens klær varer ofte bare en sesong. Noen klær blir aldri brukt. Hjemmestrikkede ullklær har en helt annen fremtid.

En strikkegenser i ull kan vare i en generasjon eller tre. Begynner den å bli slitt, er det lett å stoppe eller strikke inn nye deler i genseren. Dagens gensere lages som regel i ren ull. Smartgarn, garn som har fått tilsatt plast, er på vei ut. Det er egenskapene i ulla som det nå settes pris på og som strikkerne nyter mens de strikker og som brukerne nyter når genseren er i bruk etterpå. 

En strikkegenser varmer når den strikkes, den varmer når den gis bort og den varmer når den brukes. I tidligere tider har de til og med blitt brukt som isolasjon i hus etter at de ikke lenger egnet seg som genser eller kofte. 

Å finne en gammel kofte på loftet, på loppemarked eller på gjenbruksbutikken ansees av mange som et skikkelig varp. Hittekoftene vises fram på Facebook og mønstre og garntyper diskuteres. Hvordan kan vi finne igjen de gamle mønstrene, er et hyppig tema på diverse strikkegrupper på nettet. 

Jo da, ull kan klø. Men, det går som regel over når genseren er brukt litt. Hvis du ikke vil vente til kløinga går over, kan du jo velge ull som klør mindre, som merinoull eller alpakka. 

Det er noe med plagg man har brukt timer, dager og uker på å lage. De blir ikke kastet eller glemt innerst i skapet. Hvis man ikke kan bruke plaggene selv, er det viktig at de gis til andre, som kan bruke dem. Å arve en hjemmestrikket kofte eller genser er stas.

Har du forsøkt å gå tur en vinterdag med bare ull på overkroppen? Om det blåser litt, er du deilig og varm, uten å bli klam eller overopphetet. Selv i lett regnvær kan du bruke ullgenser eller kofte uten å bli våt, helt inn på kroppen. 

Strikk en genser da vel! Mer klimavennlig klær skal du lete lenge etter... Til og med sauen er glad for at vi tar i bruk ulla. Har du lyst til å strikke sammen med andre, stikk innom en av våre strikkekaféer etter sommerferien.

P.S. Vet du at moderne treningsklær nå lages i ull? Treningsbransjen har vært en storforbruker av teknisk tøy(plast) med fantastiske egenskaper. Mange av de samme egenskapene har ull. I tillegg har ull noen egenskaper som langt overgår det tekniske treningstøyet. Ull lukter ikke vondt. Ull fjerner vond lukt. Så neste gang du er ute å handler treningstøy, spør etter ull.


2020 © Lunner frivilligsentral