Å gjennomføre smittevernregler, er ingen enkel øvelse

Selv om smittevernreglene er få og enkle, er det å bruke dem i praksis, ikke alltid like enkelt. Man oppdager stadig hvor komplisert det er, og hvor mange spørsmål man stadig stiller seg selv, som arrangør.

De grunnleggende smittevernreglene er enkle og greie. Veldig enkle og greie. Men det dukker stadig opp nye spørsmål om hvordan de skal brukes og hvordan skal vi sørge for at alle som er på et arrangement, følger disse, helt automatisk.  

Hva er det å være syk? Vil andre tro at jeg er syk, selv om jeg er akkurat som vanlig? Det er ganske mange av oss som alltid er tette i nesa eller har rennede nese og som altid hoster og nyser. Hvordan sørger vi for at alle som har en luftveisinfeksjon, holder seg hjemme?

Blir det mindre smitterisiko, hvis deltagere som tar i samme utstyret, har på hansker? Eller gir hanskene oss falsk trygghet? Hvor lenge er egentlig hanskene rene for smitte? Hjelper det å ha på hansker, hvis vi tar på vårt eget ansikt eller klærne våre etter at vi har tatt på hanskene?

Hvordan sikrer man at alle er minimum 1 meter fra hverandre - hele tiden? Ikke bare når man sitter rolig på en stol, men også på vei inn og ut av lokalet, når man står og snakker sammen underveies, når man beveger seg rund i lokalet, når man skal bare høre litt ektra etter hva sidemannen sier, når man skal bære oppvasken inn på kjøkkenet osv.


Kan vi stole på at de som benyttet lokalet før oss vasket alle berøringflater, eller må vi ta en runde med vasking før gjestene kommer? Må vi vaske alle berøringsflater mellom gruppene i samme lokale? Er det noen som har tatt på dørhåndtaket eller lysbryteren den siste timen?

Hvordan sørger vi for at matservering foregår på en trygg måte? Holder det at de som lager mat har på munnbind og hansker? Hvordan unngår vi at deltagerne tar i samme serveringsbestikk? Hvordan unngår vi at syke puster på maten til andre?

Hvordan sørger vi for at lokalene har nok luft og utbytting av luft? Hvor mye skal vi lufte og hvor ofte bytter AC-anlegget ut luften?

Hjelp oss å arrangere trygge aktiviteter. Har du ideer til hvordan vi kan gjøre det tryggere? Sammen kan vi få dette til. Sammen kan vi arrangere tryggere aktiviteter. 

2024 © Lunner Frivilligsentraler